Panel logowania

Nowości

imagePolskie Boże Narodzenie - w super cenie!Rewelacyjny pomysł na elegancki prezent świąteczny. Album zawiera opisy tradycji i obrzędów związanych ze świętami Bożego Narodzenia, zbiór najpiękniejszych polskich kolęd, pastorałek oraz wykwintne receptury dań wigilijnych!

 

Szynka surowa wędzona

PDFDrukujEmail

Szynka surowa wędzona - 3.1 out of 5 based on 86 votes
Na świecie występuje niezliczona ilość gatunków szynki mimo, że zasadnicze fazy wyrobu szynki są takie same. Wyróżnić można szynki surowe (szynki suszone na powietrzu i szynki wędzone) oraz szynki gotowane. Popularność niektórych rodzajów i gatunków szynki zależy w dużej mierze od klimatu i tradycji wędliniarskich danego kraju czy regionu. Tradycyjna szynka powstaje z udźca wieprzowego lub łopatki. Do niektórych gatunków stosuje się również mięso wołowe.

Szynka wędzona to produkt trwały wymagający dużego nakładu pracy, a w szczególności sam proces jej przygotowania jest rozciągnięty na kilka tygodni. Doskonale nadaje się do kanapek oraz zimnych przystawek.

Smak:                      
( 86 głosów )
Stopień trudności:
( 32 głosów )

Potrzebne składniki:

  • 2,5 kg szynki wieprzowej
  • 80 g peklosól
  • 7 g pieprzu mielonego (1 lyzeczka)
  • 5 g ziela angielskiego (1 lyzeczka)
  • 5 lisci laurowych
  • 3 sztuki gozdzików
  • 7 g kolendry (1 lyzeczka)
  • 4 g majeranku (1 plaska lyzeczka)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,2 litr wody

Sposób przyrządzania:

Peklowanie szynki to najdłuższy etap w całym procesie jej przygotowania. Pierwszy krok to sporządzenie zalewy peklującej (solanki) składającej się z wody, peklosoli i czosnku. Po jej przygotowaniu nastrzykujemy domięśniowo szynkę (około 100 ml solanki, 6 nastrzyknięć). Do pozostałej solanki wkładamy szynkę, która powinna być w całości w niej zanurzona. Naczynie powinno być przykryte a raz dziennie szynkę należy przewracać na drugą stronę. Peklowanie w temperaturze 2–5ºC powinno trwać 10–14 dni. Może się zdarzyć, że konieczna będzie wymiana solanki w przeciągu całego procesu peklowania. Szynka powinna mieć przyjemny zapach, jednolity mięsny kolor i dobry smak – można to sprawdzić poprzez wykrojenia części z szynki i podsmażenie jej.

Po wyjęciu z zalewy szynkę dobrze opłukujemy w ciepłej wodzie i oczyszczamy. Następnie sznurujemy i wieszamy w celu jej osuszenia na 12 godzin. Szynkę wędzimy w kilku etapach w elektrycznej wędzarce brykietami z olchy. Najpierw przez 2–3 godzin zimnym dymem (20–35ºC.), następnie w temperaturze 50ºC kolejne dwie godziny pamiętając o przekręcaniu szynki co jakiś czas. Po tym czasie raz jeszcze zwiększamy temperaturę do 65ºC aż do momentu, gdy wędlina osiągnie lekko brązową barwę (około godziny).

Następnie należy ją parzyć przez 15 minut we wrzątku i gotować w wodzie o temperaturze 75ºC przez 2 godziny, aż mięso w środku osiągnie temperaturę około 70ºC. Woda powinna bezwzględnie przez cały czas przykrywać szynkę. Na godzinę przed końcem gotowania wkładamy zmielone przyprawy do garna z szynką. Po tym procesie szynkę należy wystudzić, oczyścić z ewentualnego tłuszczu i galarety oraz zawiesić w przewiewnym miejscu na kilka godzin a następnie włożyć do lodówki w celu jej schłodzenia. Smacznego!

Warto pamiętać

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT. Możliwy jest odbiór osobisty, jak i wysyłka zamówienia. Koszty przesyłki są zależne od wagi. Do zamówienia o wadze do 5 kg zostanie doliczona kwota w wysokości 14,50 zł, a powyżej 5 kg kwota 19,50 zł (przedpłata; Polska).