Panel logowania

Nowości

imageSzynka, salami, kiełbasa. LeksykonLiczne informacje o wędlinach: ich długiej historii, metodach produkcji, sposobie przechowywania i podawania, czyli wszystko z dziedziny wędliniarstwa.

 

Przepisy na wędzonki

Przepisy na wędzonki

Najstarsze przepisy wędliniarskie dotyczą wędzonek, które są ściśle związane z odkryciem wędzenia przez myśliwych i zbieraczy z okresu paleolitu. Przyjmuje się, że już ponad 19 tysięcy lat temu przypadkowo poznano działanie ognia na mięso, które nie tylko konserwowało, ale również nadawało mięsu zwierząt, w tym ryb, lepszy smak.

Przepisy zamieszczone w tym dziale obejmują: szynki, szynki surowe dojrzewające, wędzonki szynkopodobne, łopatki, polędwice, balerony, boczki wędzone, słoniny wędzone, podgardla wędzone, wędzonki bekonowe, wędzonki z okrywą tłuszczowe i inne.

Filtr tytułów 

1 Słonina wędzona
2 Golonka wędzona
3 Wędzona golonka w galarecie
4 Boczek wędzony
5 Polędwica wieprzowa wędzona
6 Tradycyjny baleron wędzony
7 Szynka ziołowa
8 Wędzony boczek wieprzowy
9 Schab parzony wędzony
10 Tradycyjna szynka wieprzowa z szynkowaru
11 Domowa szynka z szynkowaru
12 Golonka z warzywami z szynkowaru
13 Schab paprykowy wędzony na zimno
14 Polędwiczki wędzone z pieprzem
15 Szynka babuni gotowana
16 Szynka surowa wędzona

Warto pamiętać

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT. Możliwy jest odbiór osobisty, jak i wysyłka zamówienia. Koszty przesyłki są zależne od wagi. Do zamówienia o wadze do 5 kg zostanie doliczona kwota w wysokości 14,50 zł, a powyżej 5 kg kwota 19,50 zł (przedpłata; Polska).