Panel logowania

Nowości

imageMięsa, kiełbasy, wędliny. 250 przepisówNajwiększe kompendium przepisów z zakresu domowego wyroby wędlin dostępnym obecnie na rynku. A wszystko w promocyjnej cenie: 24,90 zł.

 

Parówki drobiowe

PDFDrukujEmail

Parówki drobiowe - 3.2 out of 5 based on 27 votes
Parówki drobiowe domowego wyrobu to przysmak niejednego dziecka. Są to wędzone, parzone kiełbaski z indyka lub kurczaka nadziewane w cienkie jelita wieprzowe. Charakteryzują się delikatnym smakiem, niską zawartością tłuszczu i dużym rozdrobnieniem mięsa.

Smak:
( 27 głosów )
Stopień trudności:
( 15 głosów )

Potrzebne składniki:

Parówki z sałatką kartoflaną
  • 3 kg piersi z indyka
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 70 g peklosoli
  • 1,5 szklanki chłodnej przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 8 g mielonej słodkiej papryki
  • 5 g białego pieprzu
  • 5 g gałki muszkatołowe
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 24/26 (długość 8-10 m)

Sposób przyrządzenia parówek cielęcych:

Schłodzoną mięso należy dokładnie oczyścić ze ścięgien a następnie pokroić na drobną kostkę, ew. zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 8 mm. Do zmielonego mięsa należy dodać peklosól. Bardzo dobrze wymieszać i uklepać w szklanym lub porcelanowym naczyniu, przykryć folią i włożyć na dobę do lodówki, tak aby sól peklowa została dobrze wchłonięta przez mięso.

Kolejny krok to ponowne zmielenie mięsa na najmniejszym sitku (średnica 2mm), a następnie dodanie do mięsa rozdrobnionych na miazgę przypraw (mogą być mielone). Wszystko starannie wymieszać dolewając po trochu wody aż do momentu gdy masa zrobi się kleista. Teraz należy nadziać farszem jelita. Tworzone odcinki powinny mieć około 16 cm długości. Na stolnicy dobrze wywałkować każdy odcinek. Osuszyć kiełbasy ściereczką i pozostawić w chłodnym i przewiewnym miejscu na kilkanaście godzin.

Następnie wędzić około 2 godzin w ciepłym dymie (45-55°C), aż nabiorą złocistego koloru. Na pytanie: ile gotować parówki? odpowiadamy, że parówek nie należy gotować a jedynie parzyć w temperaturze około 80°C przez około 20 minut. Kiełbaski tradycyjnie podajemy z chlebem i musztardą. Życzymy smacznego!


Warto pamiętać

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT. Możliwy jest odbiór osobisty, jak i wysyłka zamówienia. Koszty przesyłki są zależne od wagi. Do zamówienia o wadze do 5 kg zostanie doliczona kwota w wysokości 14,50 zł, a powyżej 5 kg kwota 19,50 zł (przedpłata; Polska).