Panel logowania

Nowości

imageZestaw trzech książek w super cenie!"Domowa spiżarnia" to zestaw trzech niezwykle bogatych w wiedzę książek. Ich tytuły to: Domowe suszenie żywności + Domowe konserwowanie żywności + Domowy wyrób nabiału. Całość za 59,- PLN!

 

Kiełbasa Chorizo

PDFDrukujEmail

Kiełbasa Chorizo - 3.6 out of 5 based on 14 votes
Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi. Bardzo często spotyka się odmiany takie jak Chorizo con chili albo Chorizo con pimiento (pimiento – hiszp. pieprz). Chorizo to średnio ostra kiełbasa, którą można przygotować relatywnie szybko. Jest aromatyczna i wykwintna. Idealna do śniadania, często serwowana z jajkami.

Smak:                        
( 14 głosów )
Stopień trudności:  
( 6 głosów )

Potrzebne składniki:

  • 3 kg tłustego mięsa wieprzowego (karkówka)
  • 30 g soli (6 i 1/2 łyżeczki)
  • 25 g posiekanej pietruszki
  • 20 g pieprzu cayenne
  • 15 g tymianku
  • 15 g chili
  • 15 g czerwonej papryki
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe (sproszkowane)
  • 2 ząbki czosnku (zmiażdżone)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 50 ml przegotowanej chłodnej wody
  • jelita wieprzowe kaliber 24/26 (długość 6–9 m)

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso kroimy w kostkę 2x2 cm. Następnie mielimy w maszynce do mięsa używając sitka o dużych otworach (8–9 mm). Mięso wkładamy do lodówki i w tym czasie odmierzamy i starannie mieszamy przyprawy oraz inne składniki w dużej misce. Wstawiamy je podobnie jak mięso do lodówki na około 30 minut.

Teraz można już przystąpić do wyrabiania wychłodzonego mięsa, dodając zawartość miski z wymieszanymi składnikami i przyprawami. Farsz wyrabiamy do momentu, kiedy masa będzie kleista i jednorodna. Farsz powinien mieć luźną konsystencję, dlatego dodajemy do niego schłodzonej wody. Następnie wstawiamy farsz do lodówki na co najmniej godzinę.

Wypłukane w zimnej wodzie jelito, napełniamy małą ilością wody i naciągamy na lejek nadziewarki - woda wewnątrz jelita ma na celu zwilżenie jelita oraz pozwala na stwierdzenie ewentualnych uszkodzeń. Ściśle wypełniamy jelita, odkręcając formowane kiełbaski na wybraną długość (około 12 cm).

Uformowane kiełbasy wkładamy do szczelnie zamkniętego pojemnika i do lodówki na całą noc, co ułatwi przejście smaku i aromatu przypraw do mięsa.

Kiełbasę, którą nie mamy zamiaru zjeść w przeciągu dwóch najbliższych dni należy zawinąć w plastikową folię i włożyć do szczelnych torebek i zamrozić.

Kiełbasę przed spożyciem najlepiej jest usmażyć lub ugrillować.

Warto pamiętać

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT. Możliwy jest odbiór osobisty, jak i wysyłka zamówienia. Koszty przesyłki są zależne od wagi. Do zamówienia o wadze do 5 kg zostanie doliczona kwota w wysokości 14,50 zł, a powyżej 5 kg kwota 19,50 zł (przedpłata; Polska).