Panel logowania

Nowości

imageZestaw trzech książek w super cenie!"Domowa spiżarnia" to zestaw trzech niezwykle bogatych w wiedzę książek. Ich tytuły to: Domowe suszenie żywności + Domowe konserwowanie żywności + Domowy wyrób nabiału. Całość za 59,- PLN!

 

Kiełbasa rzeźnicka wędzona

PDFDrukujEmail

Kiełbasa rzeźnicka wędzona - 3.1 out of 5 based on 30 votes
Kiełbasa rzeźnicka to średniogruba kiełbasa wędzona o barwie brunatnozłocistej nadziewana w wieprzowe osłonki naturalne a następnie wędzona. Doskonale wygląda i smakuje zarówno gotowana, jak i pieczona na grillu.

Smak:                        
( 30 głosów )
Stopień trudności:  
( 17 głosów )

Potrzebne składniki:

  • 3,5 kg peklowanej łopatki (wieprzowina)
  • 1,0 kg peklowanej zrazówki (wołowina)
  • 0,5 kg słoniny (wieprzowina)
  • 2 łyżki drobno roztartego suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 2 główki roztartego z dodatkiem soli czosnku
  • 1,5 szklanki jałowego rosołu wołowego (gotowany bez warzyw)
  • sól do smaku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 30/32 lub 32/34 (długość 9-12 m)

Sposób przyrządzenia:

Łopatkę mielimy na grubym oczku, zrazówkę na średnim oczku, słoninę na drobnym oczku. Dokładnie wyrabiamy zmielone mięso z wszystkimi przyprawami i dolewamy rosołu (po wyrobieniu masa musi być lekko kleista). Jeżeli potrzeba dodajemy soli do smaku. Odstawiamy na dwa dni w chłodnym pomieszczeniu w emaliowanym lub kamionkowym naczyniu. Ściśle napełniamy jelita, odkręcając kiełbasę na około 20cm i odkłuwamy powietrze.

W pierwszym dniu wędzimy dymem (do 40C) podsuszając kiełbasy dwa razy przez około 2 godz. Następnego dnia możemy podnieść temperaturę wędzenia do około 60C ale wędzimy dwa razy po jednej godzinie. Trzeciego dnia tak samo jak w dniu pierwszym (można dodać do drewna małą ilość jałowca - najlepsze jest drewno gruszkowe lub dębowe).

Kiełbasa po uwędzeniu powinna mieć kolor brunatno - złoty. Tak uwędzoną kiełbasę można przechowywać w chłodnej spiżarce do dwóch miesięcy.

Autorem przepisu jest Paul Wieczor (Chefpaul)

Warto pamiętać

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT. Możliwy jest odbiór osobisty, jak i wysyłka zamówienia. Koszty przesyłki są zależne od wagi. Do zamówienia o wadze do 5 kg zostanie doliczona kwota w wysokości 14,50 zł, a powyżej 5 kg kwota 19,50 zł (przedpłata; Polska).