Panel logowania

Nowości

imageMięsa, kiełbasy, wędliny. 250 przepisówNajwiększe kompendium przepisów z zakresu domowego wyroby wędlin dostępnym obecnie na rynku. A wszystko w promocyjnej cenie: 24,90 zł.

 

Kiełbasa szynkowa

PDFDrukujEmail

Kiełbasa szynkowa - 2.9 out of 5 based on 48 votes
Tradycyjna kiełbasa szynkowa wyrabiana jest przede wszystkim z mięsa wieprzowego z dodatkiem wołowiny i słoniny. Z wyglądu oraz smaku przypomina kiełbasę krakowską. Przygotowywana jest zarówno w osłonkach naturalnych, jak i białkowych. Długość batonu to około 45 cm. Świetnie pasuje do kanapek.

Smak:                        
( 48 głosów )
Stopień trudności:  
( 20 głosów ) Kiełbasa szynkowa

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg wołowiny
  • 2 kg wieprzowiny
  • 0,5 kg słoniny
  • 0,4 kg tłuczonego lodu (ew. zimnej wody)
  • 40 g soli do peklowania
  • 15 g warzonki
  • 10 g cebuli
  • 5 g mielonego pieprzu (biały i czarny)
  • 1 g kolendry
  • 1 g gałki muszkatołowej
  • 1 g słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • kiełbaśnice, jelita wieprzowe kaliber 36/38 (dł. 4–5 m) lub osłonki sztuczne białkowe kaliber 50

Sposób przyrządzenia:

Schłodzone mięso dokładnie oczyścić ze ścięgien i tłuszczu oraz pokroić na kawałki o boku 2,5 cm. Zmieszać i dobrze wymieszać z peklosolą. Odstawić na 12–24 godzin w lodówce. Po peklowaniu mięso oraz słoninę dobrze zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o oczkach 3 mm. Do farszu dodać przyprawy, warzywa i lód oraz dobrze wymieszać do uzyskania kleistości i jednolitości masy. Po wyrobieniu farszu nadziać nim osłonki wieprzowe lub białkowe, które wcześniej dzielimy na 50–60 cm odcinki. Po zawiązaniu końców kiełbasy i usunięciu pęcherzyków powietrza pozwalamy na osadzanie się kiełbasy przez 2–3 godzin w chłodnym i przewiewnym miejscu.

Następnie wędzić na gorąco przez około 2 godziny w temperaturze 65–75°C do osiągnięcia przez kiełbasę jasnobrązowej barwy. Później parzyć w wodzie w temperaturze 75°C przez około 75 minut aż kiełbasa wewnątrz osiągnie temperaturę 70°C. Po parzeniu kiełbasę schłodzić pod strumieniem letniej wody i pozwolić na wyschnięcie.

Warto pamiętać

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT. Możliwy jest odbiór osobisty, jak i wysyłka zamówienia. Koszty przesyłki są zależne od wagi. Do zamówienia o wadze do 5 kg zostanie doliczona kwota w wysokości 14,50 zł, a powyżej 5 kg kwota 19,50 zł (przedpłata; Polska).