Panel logowania

Nowości

imageSzynka, salami, kiełbasa. LeksykonLiczne informacje o wędlinach: ich długiej historii, metodach produkcji, sposobie przechowywania i podawania, czyli wszystko z dziedziny wędliniarstwa.

 

Przepisy na kiełbasy

Przepisy na kiełbasę

Kiełbasa to jedna z najbardziej uniwersalnych potraw na świecie. Kiełbasa pasuje praktycznie do wszystkiego. Nic więc dziwnego, że kiełbasę można jeść zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację i to bez względu na aktualną porę roku. Z warzywami, owocami lub pieczywem. Surową, gotowaną, smażoną czy grillowaną. Traktowaną jako dodatek do dania lub jej główną składową. Głównym tego powodem jest nieograniczona wręcz liczba sposobów jej przyrządzania i podawania. Każda kuchnia na świecie serwuje kiełbasę i większość z nich opiera się o unikatową recepturę. Pierwszy przepis na kiełbasę, który został spisany i współcześnie znany, pochodzi z rzymskiej książki kucharskiej pt. "Apicius de re Coquinaria" z 228 roku n. e. Autorstwo przypisywane jest osobie: Caelius Apicius.

Przepisy tutaj zebrane służą jako pewnego rodzaju podstawa do eksperymentowania i stworzenia własnej wariacji najbardziej smakującej danej osobie kiełbasy. Wypróbowanie wersji sprawdzonej przedstawionej w naszej bazie a następnie jej modyfikowanie tak, aby doskonale wkomponowała się w indywidualne upodobania Twoje i Twojej rodziny.

Przepisy tutaj zebrane obejmują wszystkie odmiany kiełbas: gotowane, parzone, surowe, wędzone, podsuszane i suche. Co tydzień w Świecie Wędlin pojawiać się będą nowe przepisy obejmujące zarówno powszechnie znane wyroby wędliniarskie jak i przepisy sprawdzone, przekazywane z pokolenia na pokolenie, nadesłane przez naszych czytelników.

Filtr tytułów 

1 Kiełbasa na start - dla początkujących
2 Kiełbasa drobiowo-wieprzowa wędzona
3 Frankfurterki domowe
4 Kabanosy wieprzowe wędzone
5 Tradycyjna kiełbasa swojska
6 Frankfurterki
7 Parówki cielęce
8 Kiełbasa litewska "Kindziuk"
9 Kiełbasa tuluska
10 Merguez
11 Kiełbasa chłopska
12 Kiełbasa wołowa
13 Kiełbasa z jagnięciny
14 Angielska kiełbasa Lincolnshire
15 Irlandzka kiełbasa śniadaniowa
16 Kiełbasa z kaczki
17 Kiełbaska Bangers
18 Kiełbasa z gęsi
19 Kiełbaski greckie Loukániko
20 Kiełbasa Chipolata
21 Kiełbasa z indyka
22 Kiełbasa biała Boudin Blanc
23 Kiełbasa Chorizo
24 Kiełbasa śniadaniowa tradycyjna
25 Kiełbasa Cumberland
26 Bockwurst
27 Parówki drobiowe
28 Kiełbasa świąteczna z dzika i sarny
29 Kiełbasa golonkowa wędzona
30 Kiełbasa czosnkowa wędzona
31 Kiełbasa świąteczna
32 Kiełbasa paprykowa
33 Kiełbasa litewska sucha
34 Kiełbasa żmudzka
35 Kiełbasa sucha
36 Kiełbasa swojska
37 Kiełbasa polska wieprzowa
38 Kiełbasa rzeźnicka wędzona
39 Kabanosy drobiowe
40 Kabanosy wieprzowe
41 Kiełbasa serdelowa
42 Kiełbasa kresowa
43 Kiełbasa lisiecka
44 Kiełbasa szynkowa
45 Kiełbasa wiedeńska
46 Serdelki
47 Serwolatka cielęca
48 Kiełbasa liońska - lyoner
49 Kiełbasa krakowska
50 Salami wiejskie
51 Salami cygańskie
52 Kiełbasa surowa polska
53 Kiełbasa myśliwska
54 Kiełbasa grillowa tradycyjna
55 Kiełbasa grillowa wiejska

Warto pamiętać

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT. Możliwy jest odbiór osobisty, jak i wysyłka zamówienia. Koszty przesyłki są zależne od wagi. Do zamówienia o wadze do 5 kg zostanie doliczona kwota w wysokości 14,50 zł, a powyżej 5 kg kwota 19,50 zł (przedpłata; Polska).