Panel logowania

Nowości

imagePolskie Boże Narodzenie - w super cenie!Rewelacyjny pomysł na elegancki prezent świąteczny. Album zawiera opisy tradycji i obrzędów związanych ze świętami Bożego Narodzenia, zbiór najpiękniejszych polskich kolęd, pastorałek oraz wykwintne receptury dań wigilijnych!

 

Przygotowanie farszu

PDFDrukujEmail

Przygotowanie farszu, obok nadziewania nim osłonek, to najbardziej dynamiczna część wyrabiania kiełbasy.
  1. Rozpocząć należy od pokrojenia mięsa i tłuszczu w kostkę o boku około 2,5 cm. Można do tego wykorzystać szarpak, po uprzednim pokrojeniu mięsa na kawałki mieszczące się w maszynce.

  2. Pokrojone mięso ma większą powierzchnię, dlatego teraz można dobrze obtoczyć mięso peklosolą i solą kuchenną. Mięso i tłuszcz powinny być przed wrzuceniem do maszynki do mięsa schłodzone, tzn. jego temperatura powinna być pomiędzy 0 a 4°C. Można je umieścić w lodówce na okres około 30 minut. To powinno wystarczyć, aby mięso dobrze się zmieliło a sól wchłonęła.
  3. Tymczasem można już przygotować (odmierzyć, rozdrobnić itp.) pozostałe składniki farszu, takie jak przyprawy czy warzywa. Wymieszaj wszystko w miseczce i odstaw do dalszego wykorzystania.

  4. Po schłodzeniu mięsa i tłuszczu należy je zmielić przez maszynkę do mięsa wykorzystując przy tym sitka o podanej w przepisie średnicy oczek. Dodaj wszystkie przygotowane składniki do farszu i starannie wymieszaj ręcznie lub za pomocą kutra. Farsz należy dobrze wyrobić – powinien być możliwie gęsty ale nie suchy. Czasem konieczne będzie dodanie do niego niewielkiej ilości wody, aby poprawić jego konsystencję.

  5. Osobom mało doświadczonym w wyrobie kiełbasy lub stosujących się do danego przepisu po raz pierwszy zaleca się spróbowania farszu w celu przekonaniu się czy jest wystarczająco dobrze przyprawiony. Do tego konieczne jest usmażenie niewielkiej ilości na spróbowanie. W przypadku wyrobu kiełbas długo dojrzewających czy wędzonych etap można jednak pominąć z uwagi na zmianę smaku w tym procesie.

  6. Teraz możesz przystąpić do nadziewania farszem osłonek.

Warto pamiętać

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT. Możliwy jest odbiór osobisty, jak i wysyłka zamówienia. Koszty przesyłki są zależne od wagi. Do zamówienia o wadze do 5 kg zostanie doliczona kwota w wysokości 14,50 zł, a powyżej 5 kg kwota 19,50 zł (przedpłata; Polska).