Panel logowania

Nowości

imageMięsa, kiełbasy, wędliny. 250 przepisówNajwiększe kompendium przepisów z zakresu domowego wyroby wędlin dostępnym obecnie na rynku. A wszystko w promocyjnej cenie: 24,90 zł.

 

Przygotowanie farszu

PDFDrukujEmail

Przygotowanie farszu, obok nadziewania nim osłonek, to najbardziej dynamiczna część wyrabiania kiełbasy.
  1. Rozpocząć należy od pokrojenia mięsa i tłuszczu w kostkę o boku około 2,5 cm. Można do tego wykorzystać szarpak, po uprzednim pokrojeniu mięsa na kawałki mieszczące się w maszynce.

  2. Pokrojone mięso ma większą powierzchnię, dlatego teraz można dobrze obtoczyć mięso peklosolą i solą kuchenną. Mięso i tłuszcz powinny być przed wrzuceniem do maszynki do mięsa schłodzone, tzn. jego temperatura powinna być pomiędzy 0 a 4°C. Można je umieścić w lodówce na okres około 30 minut. To powinno wystarczyć, aby mięso dobrze się zmieliło a sól wchłonęła.
  3. Tymczasem można już przygotować (odmierzyć, rozdrobnić itp.) pozostałe składniki farszu, takie jak przyprawy czy warzywa. Wymieszaj wszystko w miseczce i odstaw do dalszego wykorzystania.

  4. Po schłodzeniu mięsa i tłuszczu należy je zmielić przez maszynkę do mięsa wykorzystując przy tym sitka o podanej w przepisie średnicy oczek. Dodaj wszystkie przygotowane składniki do farszu i starannie wymieszaj ręcznie lub za pomocą kutra. Farsz należy dobrze wyrobić – powinien być możliwie gęsty ale nie suchy. Czasem konieczne będzie dodanie do niego niewielkiej ilości wody, aby poprawić jego konsystencję.

  5. Osobom mało doświadczonym w wyrobie kiełbasy lub stosujących się do danego przepisu po raz pierwszy zaleca się spróbowania farszu w celu przekonaniu się czy jest wystarczająco dobrze przyprawiony. Do tego konieczne jest usmażenie niewielkiej ilości na spróbowanie. W przypadku wyrobu kiełbas długo dojrzewających czy wędzonych etap można jednak pominąć z uwagi na zmianę smaku w tym procesie.

  6. Teraz możesz przystąpić do nadziewania farszem osłonek.

Warto pamiętać

Wszystkie ceny zawierają podatek VAT. Możliwy jest odbiór osobisty, jak i wysyłka zamówienia. Koszty przesyłki są zależne od wagi. Do zamówienia o wadze do 5 kg zostanie doliczona kwota w wysokości 14,50 zł, a powyżej 5 kg kwota 19,50 zł (przedpłata; Polska).